Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС проведено опитування щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС

, опубліковано 28 листопада 2023 о 12:09

Департамент з питань запобігання та виявлення корупції ДПС висловлює подяку громадськості та працівникам органів ДПС, які прийняли участь в опитуванні щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС, що проводилось для виявлення проблемних питань в антикорупційній діяльності ДПС та нових можливих корупційних ризиків в роботі органів ДПС. Опитування було анонімним, а питання для платників та працівників органів ДПС різнилися.

До опитування долучилось 4692 громадянина та 8715 працівників органів ДПС.

Значна більшість опитаних громадян (88,6 %) не стикалися з проявами корупції в органах ДПС, а 35,97 % респондентів оцінили рівень корупції, як мінімальний. При цьому 8,49 % опитаних громадян вважають, що рівень корупції в органах ДПС високий, а 7,64 % респондентів припускають, що легше вдатися до корупційних дій, ніж дотримуватись податкового законодавства.

При цьому, громадяни вважають, що фактором, який найбільше впливає на корупційні прояви є недосконала система оподаткування (31,76 %), а також економічні чинники (низька заробітна плата, низьке соціальне забезпечення працівників тощо) (20,87 %).

Це підтверджується відповідями респондентів на питання, щодо нарікань в роботі органів ДПС. Так, громадяни відмітили, що найбільше нарікання у них викликає податкове законодавство (68,1 %). Крім того, 21,34 % опитаних мають нарікання на роботу інформаційних ресурсів та онлайн сервісів ДПС.

Залишається проблемним питання щодо інформованості громадян стосовно можливості повідомлення про порушення антикорупційного законодавства. Так, 10,7 відс. опитаних громадян не знають способи повідомлення ДПС про корупційні правопорушення.

Тому нагадуємо, що в ДПС працюють канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» якими можна скористатися для повідомлення про такі факти, зокрема сервіс «Пульс».

Інформація про всі канали повідомлення зазначена у банері «Стоп корупція» розміщеному на головній сторінці вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/protidiyakoruptsii/), де також можна ознайомитися з основними завданнями Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції та правами і гарантіями викривача.