Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ухилення від оподаткування ПДВ

, опубліковано 10 березня 2023 о 16:56

Фахівцями ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та перевірка фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з ухиленням від оподаткування.

Найбільш поширеними є схеми ухилення від оподаткування ПДВ шляхом проведення безтоварних операцій.

Учасниками зазначених схем є підприємства різних галузей економіки України. Проте найчастіше постачальниками так званого «паперового» кредиту є імпортери, підприємства торгівлі, які реалізують товар за готівку без відображення в бухгалтерському обліку та мають надлишок податкового кредиту.

Механізм ухилення від сплати податків полягає в тому, що підприємства реального сектору економіки укладають «фіктивні угоди» на поставку товарів/послуг, походження яких не відслідковується по ланцюгу постачання (так звана «скрутка»). У подальшому неіснуючі ТМЦ не реалізовуються та обліковуються тільки на запасах підприємства.

Приклади використання «паперового» кредиту відрізняються в залежності від галузі та специфіки господарської діяльності товариства.

Зокрема, підприємства будівельної сфери здійснюють придбання у великих обсягах ТМЦ (інструменти, дверні замки, душові кабіну, унітази тощо), які, на перший погляд, можуть використовуватись при виконанні будівельних робіт. Проте при детальному аналізі не відповідають специфіці та змісту реалізованих послуг.

Так, автомобільні перевізники здійснюють оформлення придбання товарів у великих кількостях та специфікації, що не може бути використано в господарській діяльності. Як приклад, підприємство використовує в господарській діяльності тільки вантажні автомобілі, проте документально здійснює придбання бензину А-95, запчастин, шин, оливи тощо, які призначені для легкових автомобілів.

Нерідко «паперовий» кредит використовується для мінімізації податкових зобов’язань постачальників при постачанні ТМЦ за завищеними цінами. Така схема користується попитом у розпорядників бюджетних коштів. Механізм полягає в тому, що штучно завищується очікувана вартість закупівлі в умовах попередньої змови потенційного постачальника та посадових осіб замовника з метою незаконного збагачення та привласнення бюджетних коштів. Націнка під час постачання таких товарів може досягати 300 %.

З метою упередження та протидії використанню схем ухилення від оподаткування фахівцями ДПС проводяться різноманітні превентивні заходи: у разі встановлення відповідності платника податку критеріям ризиковості комісіями приймаються рішення включення платників до переліку ризикових; проводяться контрольно-перевірочні заходи та аналітичні дослідження щодо наявності ознак правопорушень, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, направляються до правоохоронного органу для прийняття рішення згідно з кримінальним процесуальним законодавством України.

З початку 2023 року передано до правоохоронних органів аналітичних досліджень щодо ухилення від сплати податків на загальну суму 10,6 млрд гривень.